Welke soorten brood worden er gebakken?

Demeter broden

Met ons biologisch dynamisch assortiment gaan wij een flinke stap verder dan alleen het gebruik van biologische grondstoffen. Voor de graanselectie hebben wij een jarenlange intensieve samenwerking met ambitieze Demeter boeren. Zo komen wij tot een topselectie van granen, die op biologisch dynamische wijze zijn geteeld en Demeter-gekeurd. Tegelijkertijd realiseren we een belangrijk stuk bewustwording in de samenwerking tussen boer, bakker en consument.

Graan is een belangrijk vruchtwisselingsgewas in de landbouw. Goed voor de bodem. Maar graan verdwijnt steeds meer uit het Nederlandse landschap. Dat is uiterst jammer. Er is geen mooier gewas op het land dan juist graan.
Regionaler kan haast niet: BD geteeld graan door Nederlandse BD Boeren, van de boer naar onze eigen molenaar, op molenstenen gemalen en direct naar Bakkerij van der Westen. Oorsprong helder van grond tot mond!

Nederlands graan kent echter ook een nadeel. Door ons klimaat bevatten de granen minder gluten. Goede gluten zijn een voorwaarde om een luchtig brood te kunnen bakken. Maar daar hebben we oplossingen voor gevonden. De authentieke Duitse bakmethode. Onze authentiek Duitse demeter broden kennen een unieke bakmethode en zijn met de hand gevormd.  Door deze unieke bereidingswijze wordt het demeter brood super voedzaam, heeft een enorm rijke smaak en blijft langer lekker. Dit Duits demeter brood is in diverse soorten verkrijgbaar. Uniek en bijzonder lekker brood. Het Duitse demeter brood wordt in Made en in Ahaus gebakken.
In Waspik bakken we daarnaast ook demeter Keltische broden. Deze broden kennnen een langere rijpingstijd en worden met heel weinig gist gebakken. Om ze toch met Nederlands demeter graan te kunnen bakken voegen we extra gluten toe.

 
 

Het mooiste bio brood assortiment.

Om een rijke variatie biologisch brood te kunnen bakken is veel vakmanschap nodig. Ervaring met en kennis van pure biologische ingrediënten. Om zo, met de inzet van verschillende manieren om brood te bakken, dagdagelijks vers gebakken, unieke broden aan te kunnen bieden. Enkele voorbeelden.

Volkoren busbroden van tarwe of spelt
Biologisch graan op molenstenen gemalen, water, gist of echte natuurdesem en zout. Soms verrijkt met zaden en pitten. Zo eenvoudig kan echt brood zijn. Geen vetten, geen suikers of andere verstopte ingrediënten om veel water te binden en waar het brood zogenaamd malser van wordt. Daardoor ook veel voedzamer en rijk aan vezels. Eenvoud met de pure smaak van graan.

Keltische broden
Hierbij volgen wij een oeroude Ierse manier van bakken. Kenmerk van het proces is dat er minder gist gebruikt wordt dan normaal. We maken een zetsel met 60% van het meel, 100% van het water en slechts 0,21% gist. Dit zetsel rijpt een paar uur en ontwikkeld hierdoor een heerlijk vol aroma. Samen met de langere rijstijd krijgen deze broden hun uitgesproken smaak. Vrijwel al onze Keltische broden zijn van Demeter kwaliteit. Het zijn compacte, smeuïge broden die lekker lang vers blijven.

Pane-Maire en Bourgondische vloerbroden
Een uniek assortiment ambachtelijke vloerbroden, op de stenen ovenvloer gebakken. Het lange proces van ruim 40 uur maakt deze broden bijzonder! Daardoor kan de smaak zich in alle rust volledig ontwikkelen. Het zogenaamde vóórdeeg krijgt 24 uur de tijd om te rijpen, waarna elk brood in een apart rijsbakje gaat voorrijzen. Deze rijstijd zorgt voor de luchtigheid in het brood. Daarna gaat het brood 16 uur in de koeling om haar aroma te ontwikkelen. Tenslotte worden deze broden met veel vocht en een lage temperatuur gebakken. Zo ontstaat een heerlijk smeuïg brood met een open broodstructuur, een krokante, dunne korst en zeer rijk aroma.

Spaanse vloerbroden
In Spanje gebruiken ze ‘madre’ voor  hun traditionele broden. Dat is een speciale soort desem dat minder zuur is dan normaal zuurdesem. Het moederdeeg voor onze Spaanse broden is dan ook een echte ‘masa madre’ welke Ad ooit uit Spanje heeft meegenomen. Van deze ‘masa madre’ houden onze bakkers altijd een deel apart om weer nieuw desem te kunnen maken. Het deeg mag lang rijpen voordat het wordt afgebakken tot een verrukkelijk, rijk smakend en heerlijk knapperig brood.

Authentiek Duits brood
Deze Duitse en Demeter broden, worden bereid volgens traditioneel Duits recept en gebakken in Made en Ahaus. We hebben gedurende een periode van 2 jaar een echte Duitse Bäckermeister in dienst gehad om onze bakkers in de kunst van het Duits broodbakken op te leiden. Nu is deze zelfde bäckermeister de bedrijfsleider in Ahaus.

Zorgvuldig geselecteerde zaden en granen worden eerst gekookt, waarna ze worden afgekoeld en toegevoegd aan het deeg. Het deeg voor deze hoofdzakelijk Demeter broden bestaat voor maar liefst 50% uit dit kookstuk en natuurdesem. Het brooddeeg wordt met de hand gevormd. Elk brood krijgt daarna alle tijd om te rijzen alvorens het wordt gebakken. De demeter broden worden van Nederlandse biologisch dynamisch graan gebakken. Biologisch-dynamisch brood dat garant staat voor een heerlijke volle smaak en dagenlang vers blijft. Verkrijgbaar in vele variaties.

Pain Boulot vloerbroden
Typisch Franse desembroden, geïnspireerd op een traditionele Franse receptuur. Luchtig van binnen en krokant van buiten.
Het proces van dit smeuïge brood begint met de zogenaamde autolyse (het laten rijpen van het deeg). Hiervoor mengen onze bakkers bloem en water en laten dit vervolgens enkele uren rijpen. Het rijpen van het deeg is nodig om een natuurlijk enzymatisch proces op gang te brengen waardoor er extra sterke gluten gevormd worden om de broden goed te laten rijzen.

Na de rijping wordt het mengsel gekneed tot een bijzonder glazig deeg. Dit deeg krijgt vervolgens alle tijd om te rijzen en nog meer smaak te ontwikkelen. Het brood moet enkele keren opnieuw met de hand gevouwen worden. Hierdoor behouden onze Pain Boulot broden hun luchtige structuur.
Na het lange en arbeidsintensieve proces gebeurt ook de vormgeving van ons Pain Boulot in meerdere stappen. Het deeg wordt met liefde en passie handmatig gevormd, zodat de luchtige structuur behouden blijft. Het bakken op hoge temperatuur zorgt uiteindelijk voor een knapperige en erg smaakvolle krokante korst.
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.

Eerstvolgende leverdag:
vrijdag 16-05-2025

Uiterste bestelmoment:
dinsdag 13-05-2025

Daarna komt de bakker weer leveren op vrijdag 30-05-2025.