Product toegevoegd aan jouw offerte. Ga naar de offerte pagina om jouw offerte aan te vragen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.
Wat is biologisch brood?
Het ene brood is het andere niet
Er zijn eindeloos veel broodsoorten, met vele onderlinge verschillen. Juist ook aan de kwaliteitszijde. Voor Bio brood geldt dat zeker ook. Op deze pagina leggen we graag uit wat volkoren/wit/bruin/meergranenbrood etc. betekent. Maar ook welke kwaliteitskeuzes wij als familiebakkerij van der Westen maken en welke mooie bijzondere en verschillende broodbereidingswijzen we gebruiken om een gevarieerd broodaanbod mogelijk te maken.
Geen verstopte ingrediënten
Gangbaar brood bevat vaak, weliswaar toegelaten, bakhulpmiddelen als suikers, vetten en enzymen. “Verstopte” ingrediënten die gebruikt moeten worden, omdat er niet ambachtelijk, maar hoofdzakelijk industrieel, met heel weinig mensenhanden, gebakken wordt. Ook ontbreekt de kennis hoe je brood samenstelt uit enkelvoudige ingrediënten. In de bakkerijwereld wordt er veel gebruik gemaakt van kant en klaar broodmixen incl. allerlei “broodverbeteraars”. Zo krijg je weliswaar lang houdbaar, luchtig en mals brood, maar doorgaans weinig voedzaam en gezond. Wij wijzen deze stoffen en broodmixen af. In een aantal luchtige broden maken we gebruik van biologische raapzaadolie en de natuurlijke enzymatische werking van gerstemout of we gebruiken unieke lange broodbereidingsmethoden om echt bijzonder brood te verkrijgen. Echt brood is gemaakt van enkelvoudige pure biologische ingrediënten: graan, water, gist of zuurdesem, zout al dan niet aangevuld met zaden, noten en zuidvruchten. Met als enige toevoeging: tijd, passie, liefde en vakmanschap.
Bakkerij van der Westen gebruikt andere originele broodbakmethodes om het mooiste brood te maken wat ook een malser en/of luchtiger deeg geeft, bv Spaanse, Duitse of Franse methodes. Met gekookt graan, echt zuurdesemcultuur, madre, extra lange rijping van het deeg etc. Eenmaal gewend aan écht bio brood, wil je niet minder.
Molensteen gemalen meel Al ons meel wordt op molenstenen gemalen. Op molenstenen gemalen volkorenmeel bevat zeker alle bestanddelen uit het graan in de natuurlijke verhoudingen. Inclusief de kiem. Bij gebuild meel wordt een deel van de zemel eruit gezeefd, maar ook gebuild meel bevat nog de kiem. Dat is bij meel op walsen gemalen vaak niet het geval. In de kiem zit olie en makt de smaak van het meel rijker.
Duurzame relaties Als bakkerij kiezen we voor duurzame relaties met betrouwbare biologische grondstof leveranciers. Voor ons niets mooiers dan het werken aan langjarige relaties met leveranciers van de juiste en gecontroleerde biologische grondstoffen om tegelijkertijd zoveel mogelijk transparantie te geven waar wat vandaan komt en hoe het product tot stand komt.
Wat vertellen ons de namen van broden?
Per 01-07-2022 is er nieuwe wetgeving gekomen voor de benaming van brood en kleinbrood. Het werd verplicht om in de naam aan te geven of het brood volkoren, dan wel bruin of wit was. De graansoort(en) moesten vermeld worden. Maar wat zegt dat nu?
Volkorenbrood: MOET samengesteld zijn van meel uit de hele korrel. Dus alle voedingswaarde van de graankorrel blijft behouden. Dit is het meest voedzame en vezelrijke brood.
Bruinbrood: is samengesteld uit een deel bloem en een deel volkorenmeel. Bij bloem wordt de zemel uitgezeefd en blijft hoofdzakelijk de witte meelkern over. Daardoor is bloem minder voedzaam want in de zemel zitten juist de meeste voedingstoffen (vezels, vitaminen en mineralen).
Witbrood: wordt van bloem gemaakt en is dus daarom wit en bevat weinig vezels en minder voedingstoffen.
Aanduidingen granen in de naam: In de broodnamen staat nu ook altijd de aanduiding van welk graan of granen het brood gebakken is. Alleen de aanduiding tarwe of spelt betekent dus dat het een 100% tarwe- of speltbrood is. De aanduiding tarwe-rogge betekent dat een brood naast tarwe ook rogge bevat. Het graan wat het meest vertegenwoordigd is, wordt het eerste genoemd. In het geval van tarwe-rogge bevat het brood dus meer tarwe dan rogge. Als in onze naam alleen het graan spelt genoemd wordt is het brood dus ook van 100% spelt.
Meergranenbrood bevat meerdere granen. De eis is dat er naast het hoofdgraan minimaal 15% aan andere granen in het brood aanwezig zijn.
Desembrood: Moet echte desem bevatten en geen gist (max 0,1%). De desem moet echte desem zijn van gefermenteerd graan. Wij maken onze eigen echte natuurdesem. Verschillende soorten. Warm en koud, meer of minder zuur, van verschillende granen als tarwe en spelt. Zo garanderen we dat ons desem brood ook echt desembrood is.
placeWinkelcentrum Delfzijl
check5 dagen per week geopend
credit_cardPinnen of contant
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.